Hatay ili, Türkiye'de hemen hemen her şehirde olduğu gibi kendi lezzetlerine de sahiptir. Sebzeden ete, salata çeşitlerinden lezzetlere, Hatay diğer şehirlerden ayırıyor. Akdeniz Bölgesi'nde bulunan Hatay ili, coğrafi koşulları nedeniyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.
Hatay iline özgü pek çok ünlü yiyecek, içecek, hamur işi ve tatlı var. Ancak Hatay'da akla ilk gelen yerel lezzetler künefe, Yörük kebabı, tepsi kebabı, humus vb. Bu yöresel lezzetlerin yanı sıra Hatay iline özgü diğer bölgesel lezzetleri de anlatmaya çalışacağız. İşte Hatay bölgesinin lezzetleri...
Hatay Yerel Tarifler
Hatay Tepsi Kebabı:
Hatay Tepsi Kebabı Malzemeleri
1000 gr düşük yağlı kıyma
1 demet maydanoz
1 soğan
2 su bardağı su
1 kaşık domates salçası
4 diş sarımsak
2 domates
5 parça biberi
Kimyon
karabiber pul biber
tuz
yarım çay fincanı yağı
Hatay Tepsi Kebabı nasıl yapılır?
Hatay Tepsi Kebabı
Malzemeleri tepsiye koyun ve ince kıyılmış maydanoz, doğranmış soğan ve sarımsak, yağ, baharatlar ve tuz ekleyin ve iyice yoğurun. Tuz domates salçasını domates ve biber üzerine dökün ve fırında 20-25 dakika fırında pişirin. Sıcak servis yapın.
Hatay Kuzu Et Patlıcan Soğutma
Hatay Kuzu Et Patlıcan Yengeç Malzemeleri
400 gr. Kuzu eti
1 soğan
3 domates
150 gr. Tereyağı
1 kg. patlıcan
1 çorba kaşığı biber
5 diş sarımsak
Hatay Kuzu Et'li Patlıcan Nasıl Hazırlanır?
Patlıcan, ızgarada yağda veya tavada tamamen pişirilir. Kabuk soyulur ve inceltilir. Biberle karıştırın. Tencerede doğranmış soğan ve tereyağı sarımsak. Kuzu eti eklenir ve su yaklaşık 20 dakika pişirilir. Domates eklenir ve 10 dakika daha pişirilir. Patlıcanı servis tabağına koyun ve et karışımını ilave edin. Süsleyin ve istenilen şekilde servis edilir.
HATAY MUTFAK KÜLTÜR VE YEMEĞİ
Tarihimizdeki besin kültürünün en önemli bileşenlerinden biri Aile geleneğidir. Tarihimizde tablonun geleneksel anlamı bir masa örtüsü ve genel anlamda ortaya konan bir dizi karışık tabaklar ve kahvaltı ile zenginleştirildi.
Masa kültürü, yaklaşık olarak bir kare kadar yüksek bir yuvarlak masa veya odanın etrafında sandalyeler bulunan, özellikle kentsel hayatta olan bir yemek masası ve masa üstüne koyulan bir örtü içerir; Anadolu'da şekil değişikliği. Olabilir
Toplum içinde toplumsal ilişkiler ağımıza, kentsel veya kırsal yaşamdaki ekonomik durumumuza, yerel geleneklerimize, sosyal statülerimize, toplumsal cinsiyet rollerine, cinsiyet rollerine, dini inançlarımıza masa geleneğimizi tamamen farklılaştırmak ve çeşitlendirmek için sebep olmuştur. Aslında, tarih boyunca bu çeşitlilik, modern yaşamın bakış açısı, vizyonumuz ve değişen ufkumuzdan esinlenerek çok değişti.
Hatay Yemek Tarifleri olarak, Hatay'daki yemek çeşitlerini şu şekilde topladık:
1. Aile kanepeleri (temel yapı taşı)
2. Konuk sofra (Eski Gelenekler)
3. Ramazan sofrası (dini inanç çerçevesinde)
4. Tatil (yine imanın etkisi)
5. Düğün töreni (eğlence ve kutlama izlenimi)
6. Karar (dini inançlara göre değişir)
7. Hamam masası (tarihi örnekler mevcuttur)
8. Eğlence, ziyafet (eğlence ve kutlama)
8 adet Hatay Sofrası var olan yemek zenginliği. Bu tablolar; Hatay'da kahvaltılarımız, Kek ve bisküvi, yeşillikler, zeytin türleri, bazı ekmekler, hamur işleri ve süt ürünleri tüketilen Gıdalardır. Misafirlerimize hazırlanan Ramazan yemeği sırasında iftar yemeği, iftarın tarihi ve zeytin sembolü olarak her defasında masada yer almaktadır.
Hatay'daki sofra kültürünün en önemli özelliklerinden biri mevsimsel olarak ılık ve sıcak olması, yaz ve kış mevsiminde taze yeşilliklerle tablolarınızı süsleyebilmenizdir. Baharatlarımızı lezzetlerimizden asla kaçırmamaktayız. Özellikle misafirler için hazırlanan akşam yemeği, konuklara bir hava dolu şölen yaşatıyor. Hatay, mezelerin, tatlıların, salataların, hamur işlerinin, kurabiyelerin, hamur işlerinin, kahvaltıların süslü olduğu bu masanın artık dünyanın ilgisini çekiyoruz. Hatay masasında konuk olmalısın. Hatay'ın ünlü yemeklerini tatmalısınız özellikle tavsiye ediyorum.
Seri yazılarımızın devamı gelecektir bekleyiniz Teşekkür ederim.
Makale Yorumları
Yorum Yazın
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.