26 Mart 2023, Pazar

Gurme Magazin, sıradan restoran arama yerine, sadece güvenilir kaynakları gösterir size...

Üreticiler rafları boş bırakmamak için elinden geleni yapıyor

Üreticiler rafları boş bırakmamak için elinden geleni yapıyor

Tarım ve hayvancılığın her zaman çok önemli olduğunu ama zaman içerisinde değişen şartlarla birlikte insanların biraz daha üretimden uzaklaştığını vurgulayan Baltalı, yaşam biçimlerinin değiştiğini ve bunu Türkiye'de de yakından gözlemleyebildiklerinin altını çizdi.

Pandemi süreci insanları olması gerekene dönüştürdü

İnsanların 40 sene önce yüzde 65'inin kırsalda, köylerde yaşıyorken şu an tam tersi bir dönüşüm yaşandığını belirten Baltalı, “Pandemi süreci insanların biraz daha olması gerekene dönmesini sağladı. Bizim üzerinde durduğumuz tarım ve hayvancılık önemli ama önemli demekle olmuyor. Bunu yaşayarak ve yaşatarak, bunu bir değere dönüştürerek önemli kılabiliriz.” dedi.

Kendi çiftlik ve mandıralarında yüzde yüz keçi sütünden doğal ürünler üreten Baltalı Gıda kurucusu Funda Özer Baltalı şöyle devam etti:

Türkiye kendi doğalında küçükbaş varlığı kuvvetli bir ülke

Dünyada küçükbaş ve özellikle keçiye yönelik artan bir ilgi var. Keçi sütünün ve keçi etinin daha sağlıklı olmasından ve birçok faktörden dolayı bu yöne doğru bir kayış var. Ama Türkiye zaten dünyadaki bu eğilimin dışında. Türkiye kendi doğalında küçükbaş varlığı kuvvetli bir ülke. Domuz eti yenen ülkelerde domuz eti büyükbaşa karşılık bir rakam tutuyorsa Türkiye'de bu küçükbaşla dengelenmek zorundadır. Bu doğalımızda, elimizde sahip olduğumuz hayvan varlığıyla yapılabilir.

Sorumluluğumuzu daha çok hissettik

Pandemi sürecinde rafları boş bırakmamak için elimizden gelenin en iyisini yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Küçük ve orta ölçek üreticiler için söyleyebilirim “Memleketin bize ihtiyacı var” noktasında sorumluluğumuzu daha çok hissettiğimiz bir dönem oldu.”

Yükün büyük kısmını orta ölçekli işletmeler taşır

Orta ölçekli işletmelerin katma değer yaratmak, vergi vermek, devletin birtakım denetimlerine tabi olmak anlamında yükün büyük bir kısmını taşıdığını belirten Baltalı, “Çok küçük ölçekliler de ise maalesef devlet denetimi yok ve bu da kayıtsız, denetimsiz, sağlık kurallarına uyulmamayı ve birçok problemi beraberinde getiriyor. Bu demek değildir ki küçük işletmeleri yok edelim. Ama onları da denetim altına alarak sağlıklı bir yapıya kavuşalım.” dedi.

Zincirin halkalarının doğru çalışması lazım

“Her şeyin sonu nihai ürünün pazarda yer almasına çıkıyor. Türkiye kadar kooperatif sayısı yüksek olan başka bir Avrupa ülkesi yok. Ama sadece yüzde 10'u faaliyet gösteriyor. Faaliyetini düzgün sürdüren kooperatifler için bile belli kıstaslar olması lazım. Çok başarılı kooperatifler de var. Kim olursanız olun, nerede iş yaparsanız yapın ürettiğiniz ürünün pazara ulaşmasını sağlayacak bütün zincirin halkalarının doğru çalışması lazım.

Hepimiz bilinçlenmek zorundayız

Tüketicinin belli bir bilinçte olması gerekir ki tarım ve hayvancılık ileri gitsin. Birçok çiftlik kuruldu, destekler verildi ama çok kısa bir süre sonra bunların hepsi kapanmaya mahkum oldu. Burada her halka çok önemli. Tarım yapan da, hayvancılık yapan da, ondan ürün alan da hepsi çok önemli, alıp işleyen de önemli, onu raflara taşıyan da, tüketen de önemli. Hepimiz bilinçlenmek zorundayız. Yerli üreticinin desteklenmesi lazım. Hepimizin aynı bilinçte olması lazım. Biz üreticiler Pandemi sürecinde rafları boş bırakmamak için elimizden geleni yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.

Küçük üreticiler için çalışma grubu kurulmalı

Biz üretiçiler pandemi döneminde üzerimize düşeni fazlasıyla yaptık ancak  pandemi sonrası T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından küçük üreticilerinin sorunlarının dile getirilebileceği bir çalışma grubunun oluşturulması gerektiğini belirten Funda Özer Baltalı, sektörde sadece büyük oyunculara bakılarak karar verilmemelidir şeklinde görüşlerini dile getirdi.

 

BALTALI GIDA-2008 yılından bu yana faaliyet gösteren Baltalı Gıda, bir ilki gerçekleştirerek Türkiye'yi yüzde 100 keçi sütünden yapılan katkısız ürünlerle buluşturmakta. İzmir Seferihisar Düzce Köyü'nde 130 dönüm arazi üstünde faaliyet gösteren ve yüksek verimli özel bir keçi ırkına sahip olan Baltalı Gıda, keçilerini uzmanların gözetiminde, tüm kontrolleri yapılarak en sağlıklı koşullarda yetiştirmekte. Gıda güvenliği bakımından gerekli uluslararası sertifikalara sahip Baltalı Gıda, tarımsal zincir üzerinde ürettiği ürünlerin katkısız, en kaliteli haliyle tüketicilerle buluşmasını sağlıyor. Anne duyarlılığı ile üretim gerçekleştiren Baltalı Gıda, alerjik çocuklar ve yetişkinler için üniversitelerle işbirliği içinde ürün geliştirme çalışmaları yapmakta. Yüzde 100 keçi sütü kullanan Baltalı Gıda’nın ürün yelpazesinde günlük pastorize keçi sütü, keçi peyniri, keçi kaşar peyniri, keçi büş, keçi lor, keçi labneh, keçi tulum, light keçi peyniri, tatlı kırmızı pul biberli büş peyniri, kolay yoğurt, keçi tereyağı, keçi sütünden kefir, 1000 ml ve 200 ml UHT keçi sütü bulunmaktadır.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

yükleniyor
yukarı çık