Uluslararası Lezzet Festivali’nin ilk günü İstanbul Valisi Sn. Vasıf Şahin, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Sn. Necmettin Bilal Erdoğan, Esenler Belediye Başkanı Sn.M. Tevfik Göksu, Bayrampaşa İlçe Belediye Başkanı Sn. Atilla Aydıner, Yeşilay Genel Başkanı Sn. Prof. Dr. Mücahit Öztürk İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sn. Hayri Baraçlı, MÜSİAD Genel Başkanı Sn. Abdurrahman Kaan, Medeniyet Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. M. İhsan Karaman ve festivalin öncülüğünü üstlenen TÜRES Genel Başkanı Sn. Ramazan Bingöl’ün katılımıyla gerçekleştirildi. Katılımcılara seslendiği konuşmasında Erdoğan, Tük mutfağının dünya mutfakları sıralamasında zenginlik açısından ilk üç ülkeden birisi olduğuna vurgu yaptı ve bu kadim sofra geleneğinin korunması ve sürdürülmesi noktasında herkesin önemli sorumluluk üstlendiğini dile getirdi.
Açılış töreninin ardından Gürkan Şef’in Lezzet Show’u ile renklenen festivalin ilk gün konukları “Padişahların En Sevdiği Yemekler” atölye çalışmasıyla Ömür Akkor ve ‘’Geleneksele Modern Yorumlar’’ sunumuyla Şef Muhsin Ertürk & Şef Alican Gürbüz’dü. Tüm gün tadım etkinliklerinin festivale şenlik havası kattığı alanda Eyüp Belediyesi ve Zahir Kafe Down Sendromlu Çocuklar ile “Turkish Donut Yapımı” atölyesi gerçekleştirdi.
Festival ikinci gününde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sn. Ahmet Eşref Fakıbaba’yi konuk etti
Uluslararası Lezzet İstanbul Festivali ikinci gününde ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sn. Ahmet Eşref Fakıbaba, Yeşilay Başkanı Mücahit Öztürk ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Yardımcısı Mehmet Daniş’i ağırladı. Fakıbaba, Öztürk, Daniş ve TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl festivalde tadım stantlarını tek tek dolaşıp, üreticileriyle yakından ilgilendikleri sohbetler gerçekleştirdi.
Festivalin ikinci gününün ilk konuğu ise Diyetisyen Özge Bezirci oldu. Bezirci “Popüler Besinler ile Geleneksel Besinlerin Karşılaştırılması” söyleşisi kapsamında son yıllarda sofralarımıza eklenen kinoa, avokado gibi gıdaların faydalarına değindi. Bunun yanı sıra kefir gibi eskiden zaten tüketilen ve şimdilerde tekrardan değerini kazanan besinlerin aslında ne denli yararlı ve besleyici olduklarını hatırlattı.
Dört müzisyen ve bir aşçıdan oluşan İtalyalı Spaghetti Swing grubu, hem unutulmaz İtalyan şarkılarını seslendirdiği hem de sahnede hazırladığı spagetti tarifleri ile seyircilerinin sadece kulağına değil midesine de hitap eden performanslar sergiledi.
Yabancı Şefler Yarıştı
Festivalin ikinci gününün bir diğer sürprizi ise Şef Emrah Köksal Sezgin yönetiminde “Yabancı Şefler Yarışıyor” etkinliği oldu. Romanya’dan Gigi Fedeles, Suudi Arabistan’dan Jasser Jad, Meksika’dan Robin Villereal, Mauritious Adaları’ndan Alan Payen, Slovenya’dan Iztok Legat, Hırvatistan’dan Zelijko Neven Bremec, Hindistan’dan Tushar Malkani ve Bulgaristan’dan Veselina Slaw etkinlik kapsamında aynı sahneyi paylaştı. Yabancı şefler Türk mutfağına özgü tarifleri kendi ülkelerinin yemek kültür ve alışkanlıklarına has özellikleriyle birleştirerek tanıdık tatlardan özgün lezzetler yarattı.
İstanbul’un Lezzet Festivali üçüncü gününde ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşattı…
Festivalin üçüncü gününün ilk konuğu dört müzisyen ve bir aşçıdan oluşan İtalyalı Spaghetti Swing grubu, hem unutulmaz İtalyan şarkılarını seslendirdiği hem de sahnede hazırladığı spagetti tarifleri ile seyircilerinin sadece kulağına değil midesine de hitap eden performanslar sergiledi. Ardından Diyetisyen Dr. Gamze Şanlı Ak katılımcılara sonbaharla gelen yorgunlukla baş etmenin yolları ve doğru beslenmeye dair bir sunum gerçekleştirdi.
Reçel Türevleri‟nin kurucusu Türev Uludağ kahvaltının baş tacı reçel üzerine bir atölye sunumu gerçekleştirdi. Kendine has reçel tariflerini uyguladığı atölye çalışmasında Uludağ izleyenlere reçel yapımının inceliklerine dair tavsiyelerde bulundu.
Festivalin yabancı konukları Gigi Fedeles (Romanya), Jasser Jad (Suudi Arabistan), Robin Villereal (Meksika), Alan Payen (Mauritious Adaları), Iztok Legat (Slovenya), Zelijko Neven Bremec (Hırvatistan), Tushar Malkani (Hindistan) ve Veselina Slaw (Bulgaristan) etkinlik kapsamında aynı sahneyi paylaştı. Şef Özger Tanık moderatörlüğünde bir araya gelen şefler içinde ne olduğunu bilmedikleri yerel malzemelerin yer aldığı kutuları seçerek, özgün tarifler ortaya çıkardı. Ayrıca Alan Payen‟in atık gıda ve atık gıdanın değerlendirilmesi üzerine sunumunun ardındansa Şef Mehmet Yalçınkaya sunumuyla Anadolu lezzetlerinin izini sürdü.
Çiğköfte Dağı katılımcılarla buluştu
Oses Çiğköfte‟nin “çiğköfte dağı” festivalde renkli görüntülere sebep oldu. 1 ton ağırlığındaki dünyanın en büyük çiğ köfte dağı rekor denemesinin sunumu TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl‟ün yanı sıra uluslararası şeflerin de katılımıyla gerçekleşti. Ayrıca çiğköfte heykellerinin de sergilendiği alanda ücretsiz çiğköfte dağıtımı yapıldı.
Türkiye Lezzet Ödülleri sahiplerini buldu
Bu sene ilk defa gerçekleştirilen festivalin en önemli anlarından biri ise bir başka ilk olanTürkiye Lezzet Ödülleri töreniydi. 550 bini aşkın katılımcının oylarıyla seçilen Türkiye‟nin lezzet birincileri aynı zamanda halk oylamasında En İyi Gastronomi Şehri seçilen Şanlıurfa‟dan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Nihat Çiftçi, gastronomi sektörünün duayenleri ve TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl‟ün katılımıyla gerçekleşen törende ödüller sahiplerini buldu. Çiftçi konuşmasında bunun bir başlangıç olduğunu belirtirken Bingöl bunun uluslararası platformda bir örnek teşkil ettiğini dile getirdi. Ödül
töreninin ardındansa Ferhat Göçer benzersiz yorumuyla davetlilere unutulmaz bir gece yaşattı.
Türkiye Lezzet Ödülleri
En İyi Baklavacı – Çelebioğulları
En İyi Yemek Programı – Arda‟nın Mutfağı
En İyi Şef – Mehmet Yalçınkaya
En İyi Sütlü Tatlıcı – Mado
En İyi Steakçi – Şazeli
En İyi Sokak Lezzeti – Tatlıcı Safa
En İyi Pide – Neli Pide
En İyi Pastane – Dilek Pastanesi
En İyi Türk Mutfağı – Güvenç Konyalı
En İyi Mekan Tasarımı – Şazeli
En İyi Marka – Mado
En İyi Lezzet Bloggerı – Guru Kafa
En İyi Künefeci – Asi Künefeleri
En İyi Kurufasülyeci – Süleymaniye Kurufasülyecisi
En İyi Köfteci - Can-u Can Köfte
En İyi Kebapçı – Hacıbaşar
En İyi Gastronomi Şehri – Şanlıurfa
En İyi Gurme ve Yemek Yazarı – Aydan Üstünkanat
En İyi Gastronomi Okulu – İstanbul Bilgi Üniversitesi
En İyi Esnaf Lokantası – Rize Liman Lokantası
En İyi Döneci – Özler Döner
En İyi Çorbacı – Menekşe Paça Çorba
En İyi Çıkış Yapan Marka – Torku
En İyi Balıkçı – Coşkun Balık
Kaynak: Gurme Magazin Haber
Editör: Editör Gurme
Haber Yorumları
Yorum Yazın
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.