Türkiye’nin ilk ve tek teknoloji tabanlı bütünsel atık yönetim şirketi Fazla, HoReCa sektörü için özel olarak geliştirdiği Akıllı Tartı Sistemi ile Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) mutfaklarında yerini aldı. 19 yıldır yiyecek-içecek eğitimi konusunda faaliyet gösteren MSA ile geliştirdiği bu iş birliğinde, Akıllı Tartı Sistemi aracılığıyla geleceğin şefleri gıda atıklarını ölçerek yönetmeye başladı.
İsrafla ve israf kaynaklı karbon salımıyla mücadele etmek için teknoloji tabanlı bütünsel atık yönetimi çözümleri geliştiren Fazla, Türkiye’nin en kapsamlı yiyecek – içecek eğitim merkezi olan Mutfak Sanatları Akademisi ile bir araya geldi. Dünya’ya ve içinde bulunduğu topluma duyarlı insanlar olma misyonunu paylaşan bu iki kurum, geliştirdikleri iş birliği ile uzun vadeli ve pozitif etki odaklı çalışmalarının ilkine imza atmış oldu.
Fazla’nın HoReCa sektörü için özel olarak geliştirdiği ve profesyonel mutfaklarda atık azaltıcı aksiyon almayı mümkün kılan Akıllı Tartı Sistemi; MSA’nın Aile Mutfağı isimli yemekhanesinde yerini aldı ve ölçüm çalışmaları hızla başladı.
Gerçekleşen bu iş birliği hakkında konuşan MSA Yönetici Ortağı Sitare Baras, “Akıllı Tartı Sistemi ile gıdanın hangi aşamada ve ne miktarda atığa dönüştüğünü yakından takip edip ölçebiliyoruz. Okul olarak sahiplendiğimiz sorumluluklardan biri de öğrencilerimizin ve mezunlarımızın gıda israfı konusunda bilinçlenmelerini sağlamak, bunun için en pratik ve etkili teknolojiler ile onları buluşturarak israfla mücadeleyi günlük hayatlarının bir parçası haline getirmek.” dedi. İş birliği kapsamında bir ay içinde gıda atığı oluşumunu ve atık kaynaklı karbon salımını @ oranında azaltmayı başardıklarını dile getiren Baras, “Bu iş birliği bir başlangıç. Sadece bir ay içinde gördüğümüz bu etki çok daha güçlü adımlar atılabileceğinin bir göstergesi. Hem okul içinde hem de okul dışında benzer örnekleri çoğaltarak etki yaratmaya ve ölçülebilir sonuçlar almaya devam edeceğiz.” şeklinde sözlerini tamamladı. Ayrıca yapılan çalışmalar ile ilgili düşüncelerini paylaşan MSA şefleri ve çalışanları; ölçüm sonrası oluşturulan rapor sonuçlarına şaşırdıklarını, bu kadar fazla atıklarının oluşabileceğini düşünmediklerini paylaştı. Özellikle menü planlama alanında aksiyon alarak atık oluşumunun önüne geçebileceklerini gören şefler ve tüketim alışkanlıklarını değiştirerek porsiyon kontrolüyle hareket eden çalışanlar, bu iş birliği sayesinde farkındalık kazandıklarının altını çizdi.
Gıda işletmelerinde satın alınan gıdaların %5 ila 5’inin israf olduğunu belirten Fazla Pazarlama Lideri Koray Koçer, “MSA’da gerçekleştirdiğimiz ölçümler, ilk ayda gıdanın atığa dönüşme oranının seviyelerinde olduğunu gösterdi. Ölçümler sonucunda sunduğumuz veriye dayalı içgörüler sayesinde MSA, aldığı aksiyonlar ile bu oranı ikinci ayın sonunda ’a indirmeyi başardı.” dedi. Gerçekleştirdikleri iş birliğinden dolayı mutluluk duyduklarını belirten Koçer, “Genç profesyonellerin iklim krizi ve gıda israfı konularında çekirdekten yetişmesine ön ayak olmak bizlere umut oluyor. Bugün başlattığımız bu iş birliğini ve etkilerini hızla büyütmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Fazla Hakkında: Fazla 2016 yılında kurucuları Olcay Silahlı ve Arda Eren’in İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji tabanlı bir girişim ile çözüm bulma amacı ile fikir olarak ortaya çıkmıştır. Gıda atığı kaynaklı oluşan karbon salımı İklim Değişikliğine sebep olan karbon salımının %8’ini oluşturmaktadır. Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığı kaynaklı karbon salımının 2030 yılına kadar P azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile yola çıkan kurucular, 2016 yılında Fazla Gıda’yı resmi olarak kurarak özel sektörde konu üzerinde farkındalık yaratma çalışmalarına başlamış ve etki odaklı bir girişim olarak 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dikkat çekmek ve yeni girişimlerin oluşması konusunda örnek oluşturmayı hedeflemiştir. 2023 yılı itibariyle tüm kurumsal kimliğini değiştiren ve “Fazla” ismini alan start-up, gıdanın yanına tekstil, ambalaj ve kimyasal ürün dikeylerini de ekledi. Gıda Atığını önlerken diğer iki önemli Küresel Hedef olan Sorumlu Üretim ve Tüketim ile birlikte Açlığa Son hedeflerini de çözerek dönüşüm ekonomisi oluşturma konusunda niyetini ve sağladığı altyapı ile başarılı örnekleri ortaya çıkartan Fazla, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen ilk Türk etki odaklı girişim olmuştur ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer almıştır. Günümüzde sosyal sorunların çözümü için Devlet Kurumları ya da Dernek ve Vakıfların tek başına tüm sorunlar ile başa çıkmasının mümkün olmadığı görüşü ve kar amacı güden işletmelerin de en az dernek ve vakıflar kadar sorumlu olduğu düşüncesi ile iş yapış şekillerini sosyal sorumlu şekilde değiştirmeleri ya da kurmaları gerektiğini düşünen Fazla bu konuda örnek olmak misyonu ile çalışmalarına devam etmektedir.
Haber Yorumları
Yorum Yazın
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.