2016 yılında kurulan ve şimdiye kadar 30 bin ton gıdayı israf olmaktan kurtararak 75 bin tondan fazla karbon salımını engelleyen Fazla Gıda, “2022 Future Unicorn Ödülü” için Dijital Türkiye Platformu adayı oldu. Üyesi olduğu Digital Europe tarafından bu yıl 5. kez düzenlenen “2022 Future Unicorn Ödülü” için Dijital Türkiye Platformun tek adayı olan Fazla Gıda diğer 17 Avrupa scale-up ı ile yarışacak.
Avrupa’nın her yerinden teknoloji devi olma potansiyeline sahip scale–up’ların yarıştığı ödül, geleceğin Avrupa Teknoloji devleri olma potansiyeline sahip girişimcileri hedefliyor. İş süreçlerini dijitalleştirmede ve yenilikçi dijital ürün ve hizmetler sunmada başarılı olduklarını kanıtlamış işletmeler mercek altına alıyor.
Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı, “Kurulduğumuz 2016 yılından bu yana çok büyük başarılara imza attık. Fazla Gıda olarak son 5 yılda iş ortaklarımız ile beraber tam 30 bin ton gıdanın kurtarılmasını sağladık. Bu ödül için aday gösterilmek çok büyük bir onur bizim için. 2022’de istihdam olarak yüzde yüz büyürken yenilikçi çalışmalarımızla da daha yüksek bir oranla etkimizi artırmaya devam edeceğiz.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.
Kazanan, 3 Şubat 2022’de Masters of Digital’de Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Komisyon Üyesi Mariya Gabriel tarafından açıklanacak.
Fazla Gıda Hakkında: Fazla Gıda 2015 yılında kurucuları Olcay Silahlı ve Arda Eren’in İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji tabanlı bir girişim ile çözüm bulma amacı ile fikir olarak ortaya çıkmıştır. Gıda Atığı kaynaklı oluşan karbon salımı İklim Değişikliğine sebep olan karbon salımının %8’ini oluşturmaktadır. Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığının 2030 yılına kadar P azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile yola çıkan kurucular, 2016 yılında Fazla Gıda’yı resmi olarak kurarak özel sektörde konu üzerinde farkındalık yaratma çalışmalarına başlamış ve etki odaklı bir girişim olarak 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dikkat çekmek ve yeni girişimlerin oluşması konusunda örnek oluşturmayı hedeflemiştir. Gıda Atığını önlerken diğer iki önemli Küresel Hedef olan Sorumlu Üretim ve Tüketim ile birlikte Açlığa Son hedeflerini de çözerek dönüşüm ekonomisi oluşturma konusunda niyetini ve sağladığı altyapı ile başarılı örnekleri ortaya çıkartan Fazla Gıda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen dünyadan 9 etki odaklı girişimden biri seçilmiş ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer almıştır. Günümüzde sosyal sorunların çözümü için Devlet Kurumları ya da Dernek ve Vakıfların tek başına tüm sorunlar ile başa çıkmasının mümkün olmadığı görüşü ve kar amacı güden işletmelerin de en az dernek ve vakıflar kadar sorumlu olduğu düşüncesi ile iş yapış şekillerini sosyal sorumlu şekilde değiştirmeleri ya da kurmaları gerektiğini düşünerek bu konuda örnek olmak misyonu ile çalışan Fazla Gıda, sadece Türkiye’de değil Dünya’da da etkin şekilde Gıda Atığı ve Açlık ile mücadelede sağladığı teknoloji altyapısı ile çözüm üretmektedir.
Haber Yorumları
Yorum Yazın
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.