Haberler

Pandemi de gıda atığı farkındalığı arttı

Editör Gurme
370 Görüntüleme
13 Nisan 2021 14:21
Son Güncelleme: 13 Nisan 2021 14:21
Pandemiyle birlikte kısıtlamalar ve yasaklar evlerde daha fazla vakit geçirmeye neden olurken yıllık 300 milyar TL’lik gıdanın çöpe gittiği Türkiye’de gıda atığı konusundaki farkındalık da artıyor.
Pandemi de gıda atığı farkındalığı arttı

Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO'su Olcay Silahlı; “Pandemiyle birlikte evde geçirilen zamanın ve tüketimin artması gıda atığı konusundaki farkındalığı da olumlu anlamda etkiledi. Hayat normale döndüğünde, herkesin gıda atığını konuşuyor olması, ev içinden başlayan bu bilinç ile ev dışında da sorguluyor olması çok kıymetli olacak. Gıda atığı hareketi tabandan yayılmalı. Şu anda gıda atığı konusunda farkındalık yüksek fakat ne yazık ki harekete geçilmiyor. Burada temel sebeplerden biri, birey olarak yaratabileceğimiz etkinin bilincinde olmamamız. Gıda atığı gibi global alanda kritik bir probleme çözüm büyük şirketlerden ve devletlerden bekleniyor. Yine bu yüzden çoğu proje de yeterli desteği bulamıyor. Bu çok uzun bir maraton, bir günde oluşturulabilecek bir etki değil. Problemi çözmeye karar vermek ve bir yerinden başlayarak yola çıkmak çok fazla kapı açıyor. Pandemi bu süreci hızlandırdı ve farkındalık her geçen gün daha çok artıyor.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Oluşan gıda atığının yüzde 60’ı engellenebilir durumda. Fazla Gıda, bu atığın yüzde 70’lik kısmının hâlâ tüketilebilir olanları ülke çapında kurduğu web tabanlı bağış uygulaması ile bağışa döndürüyor ya da dijital tabanlı pazaryerleri sağlayarak yeniden satış kanalları yaratıyor. Böylece ürünlerin insan tüketimi ile sonuçlanmasını, kalanının ise hayvan yemi ve geri dönüşüme kazandırılmasını sağlıyor.

 

Fazla Gıda Hakkında:Fazla Gıda 2015 yılında kurucuları Olcay Silahlı ve Arda Eren’in İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji tabanlı bir girişim ile çözüm bulma amacı ile fikir olarak ortaya çıkmıştır. Gıda Atığı kaynaklı oluşan karbon salımı İklim Değişikliğine sebep olan karbon salımının %8’ini oluşturmaktadır. Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığının 2030 yılına kadar P azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile yola çıkan kurucular, 2016 yılında Fazla Gıda’yı resmi olarak kurarak özel sektörde konu üzerinde farkındalık yaratma çalışmalarına başlamış ve etki odaklı bir girişim olarak 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dikkat çekmek ve yeni girişimlerin oluşması konusunda örnek oluşturmayı hedeflemiştir.

Gıda Atığını önlerken diğer iki önemli Küresel Hedef olan Sorumlu Üretim ve Tüketim ile birlikte Açlığa Son hedeflerini de çözerek dönüşüm ekonomisi oluşturma konusunda niyetini ve sağladığı altyapı ile başarılı örnekleri ortaya çıkartan Fazla Gıda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen dünyadan 9 etki odaklı girişimden biri seçilmiş ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer almıştır. Günümüzde sosyal sorunların çözümü için Devlet Kurumları ya da Dernek ve Vakıfların tek başına tüm sorunlar ile başa çıkmasının mümkün olmadığı görüşü ve kar amacı güden işletmelerin de en az dernek ve vakıflar kadar sorumlu olduğu düşüncesi ile iş yapış şekillerini sosyal sorumlu şekilde değiştirmeleri ya da kurmaları gerektiğini düşünerek bu konuda örnek olmak misyonu ile çalışan Fazla Gıda, sadece Türkiye’de değil Dünya’da da etkin şekilde Gıda Atığı ve Açlık ile mücadelede sağladığı teknoloji altyapısı ile çözüm üretmektedir.

Yorum Yazın